Jag älskar apor

..men det är inte okej att äga dem som husdjur.
De har ingenting i en bostad att göra.
De är vilda djur, INTE bra bebissubstitut.

Jag mår dåligt av att den här inkompetenta människan har en capushinapa hemma. Jag vill att någon ska ta den ifrån honom. Jag vill att han ska bli ledsen och känna sig berövad något han tycker om, precis som capuchinapan blev berövad sin riktiga mamma, och mamman sin unge när den gick till försäljning.

Vet ni hur vidrigt det är att kunna KÖPA en apa?
När man ser efterblivna småbarnsföräldrar på Willys så bekymrar man sig för deras barns framtid, men barnen har en betydligt större chans till ett bra liv än vad en apa har som köps av samma efterblivna och urvattnade del av den mänskliga genpoolen - för det finns inga normala människor som köper en apa som  husdjur och klär den i blöjor!
På den länkade sidan får man tips inför köpet, det finns också apgodis att köpa och leksaker. Men det här måste upphöra. Det är inte okej någonstans. Det räcker att redan katter, hundar och hästar missköts av dåligt passande husdjursägare, de djuren är dessutom domesticerade, om det nu räknas. Primater och andra apor är inte anpassade efter ett liv i förorten.
Jag vet inte om ni känner till det som hände kvinnan i USA vars väninna ägde en chimpans? Han attackerade en dag sin ägares väninna, han gav sig på hennes ansikte och det slutade inte bra. 
Här är ägarens samtal till polisen, det är väldigt obehagligt:


Primater är INGA husdjur! De kan vara agressiva och oberäkneliga i händerna på okunniga människor. De spelar ingen roll om de varit ens lilla "bebis" i flera år, de är vilda djur vars inre värld vi endast förstår en bråkdel av. De är utrustade med hela arsenalen mänsklliga känslor, sorg, glädje, kärlek, vrede etc dvs de besitter lika stor komplexitet som vi gör men de är skapta för att leva sina liv i det fria och inte som fångar i människors hem.
Jag dock vill tillägga att det är STOR skillnad på rehabiliteringsarbeten av primater som ibland kräver omsorg i hemmiljö (något som sköts av kompetent personal bör tilläggas), och att äga en primat som husdjur för egen vinnings skull. Den förstnämnda är ibland ett måste när det kommer till överlevnad för föräldralösa primater i det vilda, i reservat eller djurparker. Det sistnämnda är destruktivt för alla parter.

Såhär gick det för väninnan efter chimpansattacken:


(Ignorera resten av denna värdelösa TV-produktion, the young turks är inte riktigt Oprah)

Nej, apor har ingenting hemma hos dig eller mig att göra. De behöver få sina hem bevarade så att de kan leva precis de liv de är skapta för. Jag vet att vi gärna lägger oss i hur andra arter lever sina liv, men let's not do that anymore. Vi kan väl försöka?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0