Min absoluta favoritbildKompositionen, minen, hållningen - ALLT ÄR FANTASTISKT!

Makeovers

Det är roligt med före och efter bilder, särskilt när det gäller sk "förebilder" :)
Dessa kan vara bra att  ha i åtanke om man själv går i renoveringstankar!
VIKTIG INFORMATION/ANSLAGSTAVLAN

Det är INTE jag som lagt upp Mange Schmidt på bloggen!
Det är han själv som skrivit något slags reklamkontrakt för att få folk att titta på hans video.
Jag vet att det här drabbar oskyldiga så jag vill passa på att be om ursäkt ifall någon känner att dom tagit skada av det här. Jag vill också understryka hur viktigt det är att du INTE klickar på videon. Då får Mange pengar och det bör undvikas.

MVH/Föreningen mot svensk hiphop

Vegan superhero!

I verkligheten läser jag mest animalrights-böcker och ordbajsar djurrättsfakta, men i lördags var jag en vegansk superhjälte som jag förmodar gör lite mer konkret nytta än jag  gör vanligtvis. Nu var jag iofs mest full och inte så aktivistisk, men det är väl tanken som räknas?


Maskeraddeltagarna minus alla tanter som satt i vardagsrummet och fotografMadde. Pappa som Rorschacht var typ bäst någonsin. Mammamaggi har vingarna uppochned med flit. Såklart.


Lördagens kalas var crazy crazy, men roligt hade vi.
Min kjol är puffig för jag har förstått innebörden av underkjol -guds gåva till kvinnan!
Förkläde på det och så har man en hemmagjord Lolitastil för under tusenlappen. Bra kines.Snyggaste trion på bussen.

Visst känns det tonårigt att åka buss till festligheter?
Jag fyller 26 nu och hatar tonåringar och dom flesta barn över dagisåldern.
Igår var jag på lilla stan och hade kattöron (men varför det kan man fråga sig men nu var det så och låt det bara vara) och då skrek några barn, max tretton år gamla, mjao och "fin kissemiss" efter mig. Först kom rädslan, jag är rädd för barn av vår tid, jag tror att alla kommer från missbrukarhem och har tonårsföräldrar som inte klarade komvux och att dom nu bär kniv i ren frustration, sen kom vreden. Jag vände mig om, pekade distinkt med ena pekfingret mot dom (darrade säkerligen på handen också) och skrek CRACK BABIES!
Jag ångrade mig såklart efteråt. Det här var det löjligaste sättet jag någonsin tillrättavisat någon på. Jag har blivit tant helt enkelt. Svag, rädd och omodern. Men barnen vek av efter en stund och jag fick vara ifred.
När/om jag får barn så ska dom vara som små vuxna från början och ALDRIG gå i skola i förorten. Jag ska  hemundervisa dom och låsa in dom i trälådor på natten så att dom bara tar efter mig i min awesomeness och aldrig ser upp till Knark-Kenta i fyran som röker cigaretter vid garaget för att hans pappa slår honom.

Hur ser skolpolitiken ut inför valet förresten? Kanske borde man kasta ett öga på den.

Nu ska jag gå och skära tofun i små bitar. Alla veganer äter tofu minst tre gånger om dagen. På natten intar vi det intravenöst.

Hejdå!

Mycket bra!


Påväg hem...

-2e11946452404430af2005c3433a586.png

Kolla varifrån!

Påväg hem från galenskap. Regn och attans. Jävla sverige!


Bra TVJag älskar det här i många avseenden helt värdelösa TV-programmet!
Jag är så smart i övrigt så jag har råd att kasta bort hjärnceller på sånt här.
När jag blir gammal kommer jag vara som Päjvi, lite mer PK och ekologiskt orienterad dock.
Men lika blond och skränig!

Fråga: varför bryter Susanne så fruktansvärt mycket på amerikanska? Lite Silvstedtvarning.


Jag förbereder...

7d56ea539cd29c993dd333b07cda51a8.png

Kolla varifrån!

Jag förbereder mig för tantkalas med ansiktsmask och hårfärg. Ni glömmer väl inte att släcka lampan idag kl halv nio? Eller vilken tid var det? Släck när det blir mörkt hos grannarna så blir det rätt. Pusspuss


Här står jag braMan kan tro att jag fyller 6, inte 26.
Men det är kanske bra?

Tomatoes


Florian och jag kör lite Tonejdoes med wester accent

Idag var en bra dag. Jag har suttit i röststudio och kört olika roller.
Självklart var Florians manus på engelska så det var bara att sluta skämmas och börja snacka.
Jag var Dorothy från Trollkarlen från Oz med dialekt. Tornados lät som tomatoes i ett par tagningar.
Florians mage ylade som en varg.

Jag körde GPS-film med Malin också. Sen drack vi kaffe.
Jag köpte nya gardiner och fick med mig Madde på tantkalas i helgen!
Nu ska jag rita av fler människor och vara glad.

PUSSPUSS

Jag gör en insats


Imorgon ska jag röstskådespela för ett par utmärkta flashfilmer på högskolan.
Jag lovar att slå både Benjamin Wahlgren och Bert-Åke Warg med hästlängder.
Jag ska gestalta en tvär tonåring, en liten flicka och Dorothy från landet Oz.
Självklart ska dessa insatser spridas över world wide web i samma takt som Nick Borgens fantastiska melodifestivalsbidrag 1997...
WÖRLD WAJD WEB, WÖRLD WAJD WEB
Här lever jag lycklig, här finns ingen stress
Här är min nya hemadress!

In the hoodDet fanns så många sånna här artister när jag gick ut högstadiet. Ayo, Blues, Ken och Petter viftade med händerna på Ztv varenda dag. Det var inte särskilt bra, som ni själva kan se. Men det är ändå tusen gånger bättre än Mange Schmidt.
Kommer ni ihåg Lilleman? Vars pappa hade dragit. Papavaredu!Den heter verkligen "vart tog pappa vägen" HAHAHAHAHAHAHA!
Jag vet ju att det är meningen att man ska bli rörd och så. Men det går inte.
Rimmar man boll (skånska för bullshit) med foll (full som i berusad) och kallar mamma för mossan så blir ingen tårögd. Man skrattar och pekar och tar Lillemans keps och kastar upp den på ett garagetak.
Vilken fail Lilleman. Och min fråga är, vart tog du vägen?

Jag gästbloggar!Klicka på bilden så kommer du till mitt eminenta gästinlägg för supersidan
www.365saker.se

Jag figurerar lite överallt, och det är bra.
Precis som jag!

En till essä

Kulturdjur

När man pratar om djur och kultur pratar man inte om det som händer på Kulturhuset i Stockholm. Man syftar på socialt överförda levnadsmönster, och djurriket är rikt på kultur i den bemärkelsen.

Människan har ju en mängd olika kulturer som skiljer sig åt beroende på vart på jorden man lever. Andra människors kulturer kan te sig väldigt främmande vid en första anblick, men i grund och botten är dem sprungna ur samma källa. Och det är chimpansernas kultur också.

Frans de Waals beskriver i sin bok Chimpanzee Politics att liksom i ett mänskligt samhälle kretsar livet i en apgemenskap kring det sociala livets fyra grundpelare: släktskap, vänskap, status och sex (Gärdenfors, 2000). Inte bara människor utvecklar kulturella traditioner som förs vidare från generation till generation. Hos chimpanser har man inte bara funnit verktygstillverkning, utan även användandet av medicinalväxter (Uddenberg, 2009).  Det intressanta ligger dock inte i att dessa fenomen äger rum, utan att de skiljer sig åt beroende på vart på jorden djuren lever (2009). Chimpanser utvecklar alltså olika kulturer på olika platser i världen. Men hur uppstår de olika kulturerna då? Precis som hos människan handlar det förutom om sociala strukturer i stor grad om vilka metoder som används vid inlärningen.
.
I den brittiska dokumentären Chimps are people too (BBC Horizon, 2006) deltar programledaren Danny Wallace i ett experiment tillsammans med Victoria Horner där chimpansers förmåga till undervisning granskas under lupp. En chimpansgrupp delas upp i två grupper, två chimpanser ur vardera grupp får lära sig att peta ut godis ur en automat på två olika sätt. När det återvänder till grupperna lär de två chimpanserna sin grupp att manövrera automaten med hjälp av den metod de introducerades för. Resultatet blir att man har två chimpansgrupper som har två olika kulturer.

Chimpansers sociala struktur och kultur påminner alltså väldigt mycket om våran. De lär av varandra, har ett talspråk, är kompisar, ovänner och allt där emellan. Behöver vi se upp så att inte chimpanserna börjar ta våra jobb? Inte riktigt. Vi har en stor fördel framför chimpanserna, ett slags ess i rockärmen som kan vara förklaringen till varför vår kultur är så omfattande, medan chimpansernas är mer begränsad.

För att en kultur ska kunna överleva och utvecklas behövs något som kallas kumulativ kulturell utveckling, vilket innebär att varje generation kan bygga vidare på föregående generations framsteg (Grandin, 2005).  För att en kultur ska vidareutvecklas måste det finnas kulturella spärrhakar vilka innefattar de metoder som används för att vidareförmedla den växande kunskapsmassan till nästa generation (2005). Det är här vårt triumfkort kommer in i bilden; vi har skriftspråket. Det har hjälpt oss att bevara och vidareföra vår enorma kunskapsbank. Saknar man ett skriftspråk så kan bli svårt att muntligt föra vidare en alldeles för komplicerad kultur. Det kan enligt mig vara en förklaring till varför chimpansers kultur är mindre utbredd än vår, och den är mer trolig än att det skulle ha något med intelligens  att göra.  

Man får inte heller glömma att djurs samhällen och kultur är precis så utvecklade som de behöver vara. De har inga skolor för de har inte behov av att bli behöriga för några framtida vidareutbildningar eller yrken. Det har evolutionen sett till. Den har också sett till att jag skriver essäer om chimpanser, medan chimpansen bara behöver vara. Jag vet inte vem som drog det kortaste strået där.Källor:
Grandin, Temple (2005) Vi som förstår djurens språk: en nyckel till hur djur ser världen. Finland: WS Bookwell
Gärdenfors, Peter (2000) Hur homo blev sapiens: Om tänkandets evolution. Nora: Nya Doxa
Uddenberg, Nils (2009) Gränsvarelser: Åtta essäer om människan och aporna. Stockholm: Natur&Kultur
BBC Horizon (2006) Chimps are people too
http://www.youtube.com/watch?v=-zlctrDKcwg [2010 03 12]
Liten essä

Att förneka evolutionen

Jag sitter ansikte mot ansikte med spindelapan Rodo. Hans mun rör sig oavbrutet. Då och då trycker han läpparna mot fönsterrutan som avgränsar oss två, jag följer hans exempel. Jag vet inte syftet med vår interaktion, och det vet förmodligen inte han heller, men det är en interaktion likväl.  Vi har uppmärksammat varandra. Han har sett mig bland alla djurparkens besökare och markerat detta. Jag ser också Rodo, han sticker ut bland de artfränder han delar inhägnaden med och när våra blickar möts är vi jämlika i vår nyfikenhet och förundran över det här artöverskridande mötet. Det här ögonblicket av kontakt med en individ från en annan art berör mig djupare än alla vetenskapliga formler och skrifter någonsin kommer göra, och hade jag varit vetenskapsman hade jag redan nu gjort ett fatalt  misstag - jag hade låtit hjärtat gå före huvudet.

Antropomorfism, dvs. tillskrivandet av mänskliga egenskaper på andra djur, (Gärdenfors, 2000) är inom djurvetenskapen något förödande. Jag menar dock att rädslan för antropomorfism sätter krokben för den verkliga uppskattningen och förståelsen för djurs intelligenta förmågor.
Forskare indoktrineras tidigt i att akta sig för antropomorfism i sina vetenskapliga tolkningar.
Detta innebär att de ofta måste specialtränas för att inte tolka de beteenden de ser hos försöksdjuren med hjälp av de mallar de använder i vardagen då de tolkar andra människors beteenden och signaler. I vissa vetenskapliga cirklar räknas tom erkännandet av djurs smärtupplevelser som antropomorfa (Masson, 1995). Sökandet efter svaren på frågor om djurs kognitiva förmågor begränsas av rädslan för antropomorfism. Begrepp som Morgans rättsnöre och Okrams rakkniv (Gärdenfors, 2000) fäller krokben för mer nyanserade och kanske i många fall mer korrekta iakttagelser av djurs beteenden.  

Primatologen Frans de Waal introducerar ett begrepp som går hand i hand med rädslan för  antropomorfism, nämligen antropodenial, vilket är ett fundamentalistiskt förnekande av alla de människolika egenskaper och beteenden som djuren besitter. Man betraktar djuren på samma sätt som Descartes gjorde, som komplicerade maskiner som endast reagerar automatiskt på stimuli från omvärlden (Uddenberg, 2009). Antropodenial är en rest av den förlegade kristna och aristoteliska världsbilden där människan är skapelsens krona. Den är på många vis antropocentrisk (2009). Antropocentrism är dock en ännu större vetenskaplig error, eftersom det skiljer människan från vad hon egentligen är, ett djur som alla andra (Masson, 1995). Genom att praktisera antropocentrism förnekar man evolutionen.

Biologen Torbjörn Fagerström uttrycker det hela enkelt: Vi ska inte förvänta oss att det finns någon skarp gräns mellan oss och andra djur, eftersom vi är ett djur. Närmare bestämt tillhör vi familjen Anthropoidaea inom ordningen Primater, en familj dit även t.ex. schimpanser, gorillor och alla våra föregångare bland människoarterna hör (2009, s150).

Det enda farliga med antropomorfisering är enligt mig att den kan få oss att se att skillnaderna mellan oss och andra djur inte är så stora som man tidigare  velat ge sken av, vilket kan resultera i ekonomiska förluster för de branscher som exploaterar individer ifrån andra arter för vår egen vinnings skull. Vilken verklig kunskap om djurs intelligens finns i sterila labbmiljöer där man medvetet avskärmar sig från kontakt med försöksdjuren? Rädslan för antropomorfism har begränsat ett vetenskapligt område där mycket går att lära, inte genom råttlabyrinter, utan genom umgänge och verklig interaktion med djuren.

Min möjligtvis antropomorfa stund med Rodo lär mig oerhört mycket om individer från andra arter eftersom jag vågar se våra likheter. För likheter, det har vi. Rodo och jag har samma anfader, men vi har genom evolutionens gång utvecklats åt olika håll. Han sitter nu i bur, det gör inte jag. Men vi är båda nyfikna på varandra och vi pussas genom glaset.

Källor
Fagerström, Torbjörn (2009) Den skapande evolutionen. Nora: Nya Doxa
Gärdenfors, Peter (2000) Hur homo blev sapiens: Om tänkandets evolution. Nora: Nya Doxa
Masson, Jeffrey Moussaieff (1995) When elephants weep: the emotional lives of animals. New York: Dell publishing
Uddenberg, Nils (2009) Gränsvarelser: Åtta essäer om människan och aporna. Stockholm: Natur&Kultur

Eating animals

Det är dåligt, onödigt och efterblivet att fortsätta äta kött. Innerst inne vet du också det.Köp och läs!

Apanson

Vilken miss.
Min nästa kursetapp, ett slags webbinarium med skrivning av två essäer och respons på fyra andra elevers essäer som jag trodde började imorgon har DEADLINE imorgon.
Så igår köpte jag en C-pen, en såndär digital scannerpenna som man stryker över kurslitteratur eller vilka bokstäver man vill och på så vis får in texten i datorn. Jag måste spara så mycket tid jag kan och att skriva av alla referenser tar ju sin tid. Pennan är ganska bra. Det är helt sjukt att det ens funkar! Hade man visat den för en medeltidsmänniska hade det blivit tal om både häxkraft och demonologi.
Det hade iofs inte suttit helt fel nu, lite trolleri alltså. Trolla färdigt arbetet eller ännu bättre, trolla in allt viktigt i huvudet för jag vill ju hinna läsa i lugn och ro. Djurkognition är fruktansvärt intressant och att behöva stressa igenom en hel hög med böcker för att hinna få ihop bra essäpoänger känns riktigt värdelöst.

Men det är smällar man får ta när man planerar sin tid lika effektivt som jag gör!

Människan häpnas, apan känner igen sig själv:Nu ska jag hämta ut beställda böcker som är bra, läsa tråkigtråkig vetenskapligt bakåtsträvande litteratur och andas i papperspåse.
Ring inte nu liksom. Lite att stå i.

Gaga girlsJag tar...

0dbc94f7c4776e8e963f92612cc46ce6.png

Kolla varifrån!

Jag tar det här med sjunde maj på allvar. Nu ska jag pina colada out of here!


Hur man utvinner ATP från glukos med eller utan syreÄnnu en gång har jag härjat i Paint. Den här gången för att visa att man får ut fler ATP om man kör aerobiskt, dvs med syre. Men det bestämmer man inte alltid själv. Kroppen är både slug och dum.
ATP används i cellens energihantering. Det är också en tennisturnéring.
Tentan är klar!


Madde, säg till om du vill ha mina videoföreläsningar om blodomlopp och hjärta!

Scarlett Johanson sjungerFalling down
av Tom Waits. När jag hör den här förflyttas jag tillbaka till Nyforsgatan 10 där jag ritar mitt i natten. Jag pluggar till lärare och jag har inte gift mig ännu.
Jag lyssnade på Scarletts skiva dygnet runt då. Jag tycker fortfarande att den är briljant. Så långt ifrån untsunts pop man kan komma.
Nu gör hon ny musik med Pete Yorn.Vem vill inte ligga med Scarlett?

Instuderingsfrågorna

Fyfasen för dessa instuderingsfrågor. Har inte roligt! Det är inte så att dom är omöjliga, det är bara tråkigt.
Exempelvis:

Räkna din andningsfrekvens i vila . Anta att din tidalvolym är 500 ml . Hur stor är då din alveolära ventilation per min?

Det finns olika typer av muskelfibrer.
vilken typ av muskelfibrer har
a) en 100 m löpare
b) en maratonlöpare
c) en gädda som lurar i vassen och snabbt attackerar sitt byte
d) en lax som ska kunna simma uppför strida strömmar


Fyll i svaren i kommentarsrutan nedan så går jag och lägger mig så länge.

Den här fräsiga illustrationen har jag gjort idag i typ paint över diastole.
Det lilla röda längst ner visar när hjärtats första slag slår, och på en nästan likadan bild visar jag hur det andra slaget slår.
Gillar den anatomiska exaktheten. Det syns att jag pluggat digitala illustrationer.
Jag har också signerat bilden så att ingen någonsin kan sno den och trycka den i ett anatomilexikon utan att jag får royalties. Du kan dock få högerklicka, spara till dator och ange som skrivbordsbakgrund.

Nej, gäddan i vassen var det...

Dags för...

1e0049645884bd9c9b88b2c5a68c1892.png

Kolla varifrån!

Dags för oscarsgalan på studenthem. popcorn, dryck och glada munnar! Heja upp! Filmen alltså :-)


Allt jag tänker på just nu


Visst blir...

028be3bf7844574a31dbfed1b188cfde.png

Kolla varifrån!

Visst blir man ledsen? Man minns hur ont det gjorde när ens bästa gose försvann. Hoppas den hittas igen och har ett äventyr att berätta.


Tusen pennor!

Nu har jag packat upp mina nya fina ProMarkers.
Jag måste säga det att Artistica BÖR uppdatera sina färgprover på hemsidan för de pennor jag beställt är mycket mörkare än vad jag trodde jämfört med hemsidan. Dåligt tycker jag. Annars är jag jättenöjd och har inga fler ursäkter att komma med när det kommer till ritandet, det är bara att sätta igång!Ska koppla in scannern i helgen och scanna in mina serier so far. Alltid kan man trampa någon på tårna!
Annars är det skolan som gäller. Och det där regniga spelet.

"Pusspuss"Nu har jag suttit och slitit på Ticknet som vanligt (som är ungefär lika bra som SJ)
Och rott i hamn ett par biljetter.
Så, klackarna i taket och hårrosetterna på skaft, den sjunde Maj blir kalas!

Eskilstunas lady...

6201fe06e555086cd70624bff8c15c85.png

Kolla varifrån!

Eskilstunas lady gaga ska på möte om djurrätt men först en fika med gudsonen Neo!


Tjoho, här...

3da5892afae254dc02da03576b16401e.png

Kolla varifrån!

Tjoho, här ligger rackarn och ska sova. Jag testar mobilblogg!


Varumärken with dirty facesAlla dessa varumärken ligger bakom orangutangers och många andra exotiska djurs fruktansvärda öden.
Sluta handla dessa om du inte vill anses vara helt dum i huvudet, värdelös och retarded.

Tänk lite på att inte överkonsumera papper och sluta handla pappersartiklar som tryckts i Asien. Sluta lägga in följande fräsiga golv i din dyra bostadsrätt:Merbau, Kempas, Bangkirai, Keruing, Meranti, Teak.
Kör du en Dieseldriven bil så var medveten om att det är palmolja du kör på, i de flesta fallen.Jag har annars fem patroner till övers, för alla som bara inte orkar se eländet mer...

In loving memory of Green

Fina Green som ligger på en kudde med Hello Kitty-örngott, får dropp i armen och inte längre vill någonting.
Hon orkar inte mera. Hon är sjuk. Hon är less.  Hennes hem har förstörts av giriga företag som hugger ner skogen och gör pamlolja, pappersmassa, och fina brädor av den. Green finns inte längre. Men det här är hennes farväl. En inblick i en orangutangs liv och öde, och en tydlig hänvisning till vilka skurkarna verkligen är.
Klicka på Green för att komma till filmen, som är gratis!

http://greenthefilm.comGaa-gaa!

7/5 anländer The monster ball till Globen
Ni ska väl gå?


Biljetterna som släpps på fredag kostar från 335-925+serviceavgifter
och kan köpas här!

Luggen en fredagsnattVar berusad. Som vanligt?

RSS 2.0