Freja

För en tid sedan hade vi en skoluppgift som gick ut på att rita en fornnordisk gud och använda oss av något som kallas för trop för att krydda bilden lite. En trop är saker som metafor, ironi, synekdoke etc. Googla det!
I alla fall så valde vi i min grupp gudinnan Freja och tropen ironi. Med det som utgångsläge började jag skapa.
Jag valde att gestalta Freja som en anorektiker, eftersom hon annars ofta avbildas som yppig och kurvig, en riktig Monroe alltså. I baktanken låg skönhetsdebatten med ideal och byxstorlekar, och vår målgrupp var unga tjejer i högstadiet. Jag tyckte att jag var världens fyndigaste. Det tyckte inte lärarna.
Såhär grym blev första bilden, klicka för större:


Men det blev inte godkänt. Vilket är kasst men what to do.

Nu har jag gjort om bilden. Den blev tråkig och traditionell, övertydlig kan man säga.
Men Freja är fortfarande skinny, för så vill jag ha det.
Såhär blev det nu:

Ska snart kila iväg och lämna in. Så får man se.
Jag skrev en ny motivering till lärarna också. Jag hoppas dom godkänner mitt tonläge.Freja version 2.0

 

I min grupp valde vi att jobba med gudinnan Freja. Hon är en stark kvinnosymbol som i likhet med greklands Afrodite och romarrikets Venus representerar den kvinnliga sexualiteten, mystiken och skönheten som fängslat och förtrollat män sedan urminnes tider (sv.wikipedia.org). Hon tillhör vanerna, och brukar betecknas som kärlekens och fruktbarhetens gudinna och står näst högst av gudinnorna i Asgård (Schön, 2004).

 

Det här arbetet handlade ju inte bara om att välja en gud ur den fornnordiska mytologin, utan vi skulle ju även välja en trop som likt en röd tråd skulle slingra sig genom våra arbeten. Vi i vår grupp valde ironi som trop. Anledningen till detta är att bilden av Freja som kvinnosymbol enligt oss är så stark och inpräntad, därför blir det en större utmaning att porträttera henne på ett annorlunda sätt än det rent traditionella. Dock framkom det senare att man inte fick frångå den traditionella gestaltningen i hur stor grad som helst, vilket ställde till problem för mig. Min första bild var en i allra högsta grad egen tolkning av både uppgiften och Freja, vilket inte gjorde dundrande succé. Men skam den som ger sig.

 

I min nya gestaltning har jag varit mer traditionell. Det går inte att ta miste på att det är Freja på bilden. Runt halsen bär hon brisingasmycket, hon åker i en kattvagn (Schön,2004), det råder grönska och växtlighet på bilden vilket jag tolkat är den rätta miljön för Freja, bakom hennes huvud har hon som en gloria av runskrift för att visa att det är något fornnordiskt med i görningen och på vagnen finns symbolerna för både kärlek och fruktbarhet, som av mig tolkats som ett hjärta och en stork. Omöjligt att ta fel den här gången alltså. Men vart kommer då ironin in i bilden?

 

Likt förra gången är det en anorektisk Freja vi har framför oss. Men varför då? Jo, jag säger det igen. Dagens kvinnoideal blir allt mer osunt och undernärt. Långt borta är de naturliga kurvor som 50-talets pinuppor symboliserade (men som jag inte kommer att blanda in mer i arbetet än såhär, risk för anakronism var det va?). Det är med detta i åtanke som jag har valt att porträttera Freja enligt moderna mått mätt, d.vs smal och rak istället för kurvig och yppig som man annars är van att se henne. Det är alltså det som är ironin. Att hon inte är yppig utan anorektiskt smal. Sen tog fantasin slut.

 

Vår målgrupp var unga tjejer i högstadiet och det har inte ändrats. Och likt förra gången är det tänkt att bilden ska utgöra någon form av diskussionsunderlag för frågor gällande ideal, självförstroende och liknande.  

 

Det här var en svårare uppgift än vad jag först trott att den skulle vara, och det är ju en korrekt iaktagelse eftersom detta är min andra version av det hela. Förhoppningsvis duger det nu. Annars hörs vi väl av snart igen.

 


 

Det råder ingen stor kreativ frihet på min utbildning dirrekt, men vi blir ju bra på att gnälla!

Kommentarer
Postat av: malin

Bra jobbat Anna!

det blev ju riktigt bra.

men måste säga att jag tycker bättre om första bilden. men så är jag ju bara en simpel elev som inte förstår mej på det där med metaforer.;)

2009-04-09 @ 09:48:36
URL: http://malinmalej.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0